Közösségi Szolgálat

Közösségi Szolgálat programismertető

Az Országos Polgárőr Szövetség szinte valamennyi fórumán szó volt a fiatalok jelenlétéről. A vélemények megegyeznek abban, hogy szükség van a fiatalokra a szervezetben. Kell a lendületük, a tenni akarásuk, kell az új szemléletük, kell a modern életfelfogásuk, kellenek az ismereteik.

Van egy olyan lehetőségünk, amely biztosíthatja, hogy a fiatalok megismerjék a polgárőrséget, ízelítőt kapjanak a közösségért végzett munka szépségéből. Megtapasztalják azt az örömöt és elégedettséget, amelyet az akadályok és nehézségek legyőzése után érez az olyan ember, aki tudja, sokat tett a közösségért.
Ez a lehetőség az Iskolai Közösségi Szolgálat.

A diákok az alábbi tevékenységekben vehetnek részt a polgárőr egyesületeknél:

,,Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!" program.

A helyi polgárőr egyesületek felkeresték a működési területükön élő, egyedül álló, segítségre szoruló időseket. Hetente több alkalommal, rendszeresen felkeresik őket. Télen havat lapátolnak, ellenőrzik a tüzelőt, ha kell, behordják és befűtenek. Nyáron gondoskodnak a vízfogyasztásról, bevásárolnak, gyógyszertárba mennek. Ha nincs mit tenni, beszélgetnek az idősekkel. E programban tevékenykedhetnek, segítenek a diákok. Megismerik az idős emberek gondolkodását, hálájukat a segítségért. Reményeink szerint ez hozzájárul a nemzedékek közötti ellentétek elsimításához is.

,,Helyi környezetvédelmi program."

Ennek keretében a fiatalok - a helyi polgárőr egyesületi elnök által meghatározott területen - bejárják lakóterületüket és környékét. Felkutatják az illegálisan lerakott szemetet és minden olyan dolgot, aminek megítélésük szerint nem a környezetben van a helye. Minden olyan dolgod, amelyen megakad ",,fiatal szemük". (Pl.: parlag fű, olajos hordók, flakonok. eldugult vízelvezetők, gondozatlan területek.) Utca, házszám, illetve GPS koordináták alapján rögzítik a helyet és átadják a polgárőr egyesület elnökének. Fontos elem, hogy nem kerülhetnek konfliktusba az illegális szemétlerakókkal, szemetelőkkel. Kizárólag ",,csak" a helyszín adatait rögzítik. A polgárőr egyesület elnöke intézkedik a feltárt problémák megszüntetésére, majd a fiatalt visszaküldi a területre. Felkészítésük, környezetvédelmi szakmérnök által, négy évszakra kidolgozott felkészítési terv alapján történik.

,,Kortárs segítő."

Az arra alkalmas diákokat - a rendőrség bűnmegelőzési szakembereinek bevonásával - a polgárőrök felkészítik, az általános iskolás diákok számára bűnmegelőzési előadások megtartására, illetve abban való részvételre. Az előadásokat az általános iskolák szervezik és felügyelik. A 12 - 14 éves gyermekek felnéznek egy náluk három, négy évvel idősebb diákra és tőlük jobban elfogadják az intelmeket.

A programokban részt vevő diákok kettesével, hármasával végzik a munkát. Ha egy kistelepülésen csak egy diák dolgozna, egy polgárőr elkíséri.

Ez most egy olyan lehetőség, amelyet ki lehet használnunk és a diákokkal meg lehet ismertetnünk a polgárőrséget, illetve a polgárőrség által végzett munkát. Az 50 óra a kötelező, de ezzel nem kell véget érnie a tevékenységnek.

A program célja, hogy a fiatalok felismerjék, szükség van a közösségi önkéntes munkára és ennek tökéletes bázisa lehet a polgárőrség. Ha ezt az 50 órát meg tudjuk tölteni értelmes tevékenységekkel, amelyek a fiatalokat is motiválják, ők a program után tagjai lehetnek a polgárőrségnek.
Arra is van lehetőség, hogy a fiatal 18 éves kora előtt legyen a polgárőr egyesület tagja. Fiatal Bűnmegelőzők Társasága tagozat ezért lett létrehozva. A fiatal az FBT tagozat keretein belül tagja a polgárőr egyesületnek, 18 éves koráig polgárőr alapfeladatot nem végezhet, de részt vehet az egyesület életében. Használjuk ki a lehetőséget!
Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szomszédok Egymásért Mozgalom

A SZEM mozgalomról még kevesen hallottak, pedig nem újkeletű dolog. Az USA-ban több évtizede létezik, nálunk pedig hivatalos formában Budapest XI. kerületében kezdett először szerveződni 1990-es években az első SZEM mozgalom megteremtése dr. Kopácsi Sándor ny. rendőr-altábornagy és felesége Fried Ibolya nevéhez fűződi.

Miről is van itt szó?

Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog. Szinte mindenki részt vesz benne, tudtán kívül is, amikor kinéz otthon az ablakon, vagy mondjuk a kertet ápolva megkérdez valakit, akit még nem látott arra járni, hogy kit keres.

Szomszédok - egymásért...

Apró, mindennapos cselekedetek, amelyek a kisebb településeken mindennaposak, hiszen az ott lakók ismerik egymást, feltűnik, ha idegen jár arra. Erről lehet szó egy-egy város, nagyobb település, lakótelep, városrész esetében is, ha az egymás közelében lakók veszik a fáradtságot, és szóba állnak a szomszédokkal a cél érdekében. A cél az, hogy egymás dolgainak, ingatlanának figyelése, szokatlan dolgok észlelése révén a lakók kis közössége megelőzze a betöréseket, egyéb bűncselekményeket. Ha valahol összefog 6-8-10 lakó, akik rálátnak egymás házára, telkére, autójára, stb., kicserélik egymással telefonszámaikat, lakcímüket (nyaralósok esetében hasznos a lakcím ismerete is), akkor nagy valószínűséggel egyikük, vagy többen közülük könnyebben, hamarabb észreveszik a betörési kísérleteket, rongálásokat, netán illetéktelenek ottjártát, beköltözését is. Mint mondtuk, egyszerű dolog... csak figyelni kell a szomszédokra.

A lakóközösségeknek hasznos, ha ismerik egymás elérhetőségét. Nem kell persze mindent mindig "megkukkolni", senkinek semmi köze hozzá, hogy ki miből vett autót, mennyi pénzt és mire hagyott ott a boltban, szóval azért mindenkinek maradjon meg a magánélete.

De egy olyan jóindulatú összefogás már hasznos, ahol ha éjszaka ismeretlenek bezörgetnek valakihez, és ő 1-2 gyors telefonhívást megereszt a szomszédoknak csak annyit mondva: "Gyertek ki!", majd felgyulladnak a villanyok a környéken, lakók jelennek meg az ajtókban, ablakokban, akkor ott rossz szándékú emberek már nem fognak próbálkozni...