A karácsonyi vásár a tolvajoknak is ünnepi alkalom! Vigyázzunk értékeinkre!

2015. november 30.

A vásárlókra és az árusokra is veszélyt jelentenek a tolvajok. Különösen így van ez a karácsonyi vásárokon.

Picture 2

 

- Napközben páros járőrök vannak a területen, ők folyamatosan ellenőriznek. Éjszaka is figyelünk és amikor bulis éjszakák vannak – szerdán, pénteket és szombaton – ez akár hat fő is szolgálatot teljesít – közölte Dolycsák Ferenc, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért alelnöke.

A polgárőrökön kívül a közterület felügyelők és a rendőrség is folyamatosan ellenőrzik a belvárosban a karácsonyi vásár és a nagyobb bevásárlóközpontok területét.

Az ünnepekre azonban nemcsak a rendőrök, polgárőrök, közterület felügyelők, hanem a bűnelkövetők is készülnek. Számukra a karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek kedvező alkalmat kínálnak jogellenes cselekményük elkövetéséhez. Különösen nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve azok parkolójában, piacokon, zsúfolt tömegközlekedési eszközökön lehet számítani tolvajok felbukkanására.

Az elkövetők a lopás végrehajtásához általában szorosan a sértett mellé, vagy mögé állnak, majd egy óvatlan pillanatban kiemelik a mobiltelefont, pénztárcát a hátizsákból, külső kabátzsebből, a vállra akasztott táskából, vagy a kosár, bevásárlókocsi tetejéről.

Soha ne tároljuk bankkártyánkkal együtt annak PIN-kódját! Érdemes a táskánkat elöl viselve közlekedni, okmányokat, értékeket egymástól elkülönítve belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani.

Gyorséttermekben, szórakozóhelyeken jellemző elkövetési mód az értékeknek felakasztott kabátokból, székre letett táskákból való eltulajdonítása. A tulajdonos figyelmét elterelve ellopják a fogasra felakasztott holmikat, értékeket.

Parkoláskor az utastérben még értéket sejtető csomagot se hagyjunk!

Hajdú-Bihar megye rendőrsége a helyi polgárőrökkel együttműködve biztosítja azt, hogy mindenki számára áldott és békés legyen az ünnepre való készülődés.

Fényképek a galéria menüpont alatt is megtekinthetőek. Karácsonyi vásár.

- dehir.hu, Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság -