Polgárőrök vigyáznak a rendre

2015. augusztus 05.

Polgárőrök vigyáznak a rendre a menekültekkel teli debreceni buszokon

19-es buszon

 Polgárőrök biztosítják a rendet a 19-es autóbuszokon

A DKV azért kért segítséget a polgárőröktől, mert több utas jelezte, nem érzi magát biztonságban. Ezért a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért polgárőrei rendszeresen teljesítenek szolgálatot a 19-es DKV autóbusz járatain. Nem csak a rendre vigyáznak, biztonságra felügyelnek, hanem aktívan közre is működnek a menekültek útbaigazításában is.

"Amióta a DPE polgárőrei a jelzett autóbuszokon "utaznak", azóta biztonságban utazom és nem kell attól tartanom, hogy belém kötnek, piszkálnak, lökdösnek a menekültek" - mondta el az egyik ezen a járaton rendszeresen közlekedő környékbeli lakos. 

 


 

A júniusi zavargás óta polgárőrök vigyáznak a rendre a 19-es buszon
Két hete rendszeres a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért tagjainak jelenléte a 19-es buszon – tudtuk meg Dolycsák Ferenc alelnöktől, aki elmondta, szinte csak pozitív tapasztalataik vannak.
– Mostanra nagyjából kialakult a rend a járaton, a befogadó állomás lakóiban tudatosult, hogy jegyet kell venniük, és nem vegzálják az utasokat sem. Nyilván a táboron belül is elterjedt, el fog terjedni, hogy ha nem is rendőrök, de rendfenntartók utaznak a buszon. De a migránsoknak is segítségére vagyunk, gyakran tőlünk kérnek információt. Természetesen az utasok is szívesen fogadják a jelenlétünket, ami, ahogy mondani szokták, és ez esetben valóban így van; növeli a szubjektív biztonságérzetüket – tette hozzá Dolycsák Ferenc.
Elmondta még, hogy a polgárőrök a DKV felkérésére, önkéntes alapon végzik a munkát, naponta 8 fő, összességében mintegy 20 ember. Hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 20 óráig, szombaton 19 és 23.30 óra között, vasárnap pedig a két első, hajnali járaton utaznak a Sámsoni úti befogadó állomást érintő járaton, a Sámsoni úti forduló és a Csokonai Színház megállóhelyek között.​

(Forrás: dehir.hu, haon.hu-DPE)