Összefogtak a mezőőrök és a polgárőrök

2015. július 31.

Aggódhatnak a mezők dézsmálói: összefogtak a mezőőrök és a polgárőrök

egyuttmukodes

Akkor, amikor a közgyűlésen először felvetődött a mezőőrség létrehozása, többen azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy Debrecen hatalmas külterületéhez képest kevés lesz nyolc mezőőr - mondta Barcsa Lajos.
A város vezetése azt az álláspontot képviseli, hogy a mezőőrök működjenek együtt más hasonló rendfenntartó tevékenységet folytató szervezetekkel – közölte dr. Barcsa Lajos, alpolgármester akkor amikor együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért és a közterület-felügyelet keretében egy hónapja működő mezőőrség.
Szerteágazó tevékenység
– Az együttműködéstől azt várjuk, hogy mind a polgárőrök, mind a mezőőrök az eddigieknél is eredménysebben végzik majd munkájukat – jelentette ki dr. Barcsa Lajos. Hangsúlyozta, hogy a mezőőrök július eleje óta ötször értek tetten kukorica- és borsótolvajokat. Ebből négyszer bűncselekmény, egyszer szabálysértés miatt indított a rendőrség eljárást.
Dr. Barcsa Lajos beszámolója szerint a mezőőrök a parlagfüves földeket is figyelik, eddig 14 rendetlen területről tettek bejelentést a földhivatalnak. Városszéli illegális hulladéklerakókat szintén felfedeztek. Az egyik szemétdombon talált nyomok alapján sikerült kideríteni, hogy kié a hulladék és feljelentést tettek az ügyben.
Többen eredményesebben
Lelesz György, a Debreceni Közterület-felügyelet igazgatója úgy fogalmazott, hogy a polgárőrséggel folytatandó együttműködésnek köszönhetően megduplázódik a rendfenntartó erők létszáma a város környéki csaknem 20 ezer hektárnyi földterületen. A hatékonyság növeléséhez az is hozzájárulhat, hogy a mezőőrök esetenként a polgárőrök terepjáró autóját is használhatják.
Anyagilag is segítik
Dr. Barcsa Lajos, alpolgármester elmondta: a város a helyi polgárőr egyesületeket idén több mint 10 millió forinttal támogatja. Ezen belül a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért Egyesület 8 millió 300 ezer forintot kap. (Ez az összeg még emelkedhet az év végéig.) 

(Forrás: HBN-OCs)